At tilfredsstille sin nysgerrighed

Find og læs 31. søndags evangelium (Luk 19,1-10) på bibelselskabet.dk.

Har din nysgerrighed nogensinde ført dig ud i det ukendte? Har din lyst til oplevelser og viden på et tidspunkt overvundet din vane med at være i ro? Hvis svaret er ”ja”, blev du omsider nødt til at forlade det gamle og tage det første skridt fremad mod det nye. Din spørgelyst hjalp dig også med at gå i gang med at undersøge det nye. Hvor opfindsom var du for at finde svar på de brændende spørgsmål? Hvor meget var du villig til at ofre undervejs for at tilfredsstille din nysgerrighed? Al din tid, alle dine penge, dit gode navn og rygte? Sandheden er den, at man fuldstændigt kan fortabe sig, når man følger sin påtrængende nysgerrighed.

Zakæus, overtolderen fra dagens evangelium, havde hørt om Jesus allerede inden han gik gennem Jeriko. Zakæus var ikke blot sensationshungrende. Hans interesse for Jesus var dybere end hos andre, tilfældige tilskuere i menneskemængden, som omgav manden fra Nazareth. Overtolderens nysgerrighed over for Jesus bar i sig selv muligheden for frelse. Men Zakæus blev konfronteret med nogle udfordringer undervejs. For det først foragtede hans landsmænd ham, fordi han som tolder samarbejdede med fjenden og formentlig i den sammenhæng skaffede sig en store formue. Derfor ville han helst undgå at møde folk, som ledsagede Jesus. For det andet var han lille af vækst, så han ville intet få at se, fordi han ville komme til at drukne i menneskemængden omkring Jesus.

Overtolderens nysgerrighed var imidlertid så påtrængende, at han ikke lod sig hindre af sit dårlige ry og sin følelse af mindreværd. Han viste stor opfindsomhed, da han løb i forvejen, klatrede op i et morbærfigentræ, gemte sig blandt grenene og ventede på, at Jesus skulle komme forbi. Lige pludselig var alles opmærksomhed rettet mod overtolderen, fordi Jesus løftede blikket og kaldte på ham: “Zakæus, skynd dig at komme ned! I dag skal jeg være gæst i dit hus!” Hvordan kunne Jesus vide, at overtolderen hed Zakæus? Han må åbenbart have hørt om Zakæus tidligere. Jesus må have kigget efter overtolderen i lang tid, for han virkede lidt spændt og sagde til Zakæus, at han senere på dagen ville være gæst i hans hus. Zakæus har endelig fået tilfredsstillet sin nysgerrighed, og der er opstået et venskab mellem ham og Jesus.

I en vis forstand mistede Zakæus sit gamle jeg, da han fulgte sin nysgerrighed. Venskabet med Jesus har ændret hans liv fuldstændigt. Han er ikke længere bundet til sin formue. Takket være sit nye og dybe forhold til Jesus er han nu i stand til at dele, hvad han ejer med andre og kompensere firedobbelt, hvis han tidligere uretfærdigt har presset penge ud af nogen. Zakæus er blevet et nyt menneske, og det giver han udtryk for i den måde, han begynder at behandle sine medmennesker på. Pas derfor på, hvis der også skulle opstå en nysgerrighed over for Jesus i dig, så er der nemlig fare for, at du ender ligesom Zakæus: befriet, elsket og frelst!